Crisis als kans: overleven

Bijgewerkt: apr 5

In mijn vorige post schreef ik dat ik 2 jaar geleden hoge koorts had, in quarantaine lag en richting randje van de dood manoeuvreerde.

Als je (bijna) dood gaat

"Proceskoorts" noemde mijn arts het, wat zoveel betekent als: de kanker was teruggekomen en hield weer danig huis in mijn lijf. Tumorkoorts dus.

De chemo's werkten blijkbaar niet meer want de kanker had zich aangepast en was resistent geworden. Dat gebeurt kennelijk vaker - las ik op internet. Wéér pech dus. "De scan ziet er belabberd uit" - zei mijn arts met een gezicht als een oorwurm. Het was weliswaar Pasen, maar mijn lijf zag eruit als een kerstboom. PET dus! Maar vooral: dodelijk angstaanjagend! "Als ik niets doe ontglipt u mij". Crisis!

Tijd om mijn begrafenis voor te bereiden...


Doorzetten bij tegenslag

Veel dingen zijn tijdens mijn behandeling niet direct gelukt. Na controle bleek er altijd een 'maar' te zijn. Onzeker, vermoeiend, angstaanjagend soms, maar het was gewoon zo.

En er was maar één weg: vooruit.


Wat ik maar wil zeggen: je gaat de crisis keihard te lijf, maar als je denkt dat je die onder controle hebt blijkt uit de diagnose dat het juist erger is geworden.


Herken je dat?

Ook de corona crisis blijkt niet zomaar even onder controle. Terwijl we keihard ons best doen. En we weten nog niet hoe het verder gaat en wat de gevolgen zullen zijn.

Toch er is maar één weg: vooruit.


Het uiterste

Niet alles lukt direct of in één keer. En bij een crisis al helemaal niet. Dat is continu schakelen. Aanpassen. Een aanslag op veerkracht en doorzettingsvermogen.

Het aanpakken van een crisis vergt uiterste alertheid en uiterste flexibiliteit. Agility zo je wilt. En vooral leiderschap: geloof, durf, daadkracht. Met de juiste informatie.

Maar ook begrip, compassie, saamhorigheid en gehoorzaamheid (kennen we dat woord nog??) bij het opvolgen van noodzakelijke maatregelen en adviezen. En al ben je zelf verantwoordelijk, hierbij heb je elkaar ook meer dan ooit nodig.


Stay safe.

Stay connected.

Stay tuned.

Gerrit

Jouw Executive Angel

#crisismanagement #leiderschap #NieuwLeiderschap

59 keer bekeken

Executive Angel Coach Advies DGA's Hilversum

  • LinkedIn Social Icon
  • Facebook
  • Twitter

©2019 door GwizzPR