Authentiek Leiderschap

Op de een of andere manier ben ik ooit geboeid geraakt door het fenomeen leiderschap en ben ik me er meer en meer in gaan verdiepen.

Markus Spiske @markusspiske (Unsplash)

Ik denk dat dat komt doordat ik me soms verbaasde over de manier waarop managers leiding gaven, gebruikmakend van blauwe pakken, titels, hiërarchie, macht en soms ook manipulatie - en hoe dat voor mij voelde.

Maar ook hoe ik op andere terreinen gezond, dienend en integer leiderschap gemist heb, niet in de laatste plaats in de kerk waar ik ben opgegroeid en waar ik te lang ben blijven hangen - maar waar ik wel heel veel van heb geleerd.


Leiderschap begint bij jezelf

Wat ik zelf steeds meer ontdek en wat me in toenemende mate boeit, is dat leiderschap begint bij jezelf (en dus bij mijzelf).

Iedereen kent de uitdrukking: verander de wereld en begin bij jezelf. Zo is het dus met leiderschap: wil je (aan anderen) leiding geven, iets in gang zetten, begin dan bij jezelf. Ik denk dat dat de kern is.

Wat ik aan de buitenkant laat zien is een afspiegeling van de binnenkant

Wat ik aan de buitenkant laat zien is namelijk een afspiegeling van de binnenkant. In die zin heeft leiderschap betrekking op iedereen, op jou en mij.


Authenticiteit

Zoals je tegen jezelf praat en wanneer je iets met jezelf afspreekt, geef je ook leiding aan jezelf: hoe je beoordeelt, keuzes maakt en handelt.

Lesly Juarez (Unsplash)

Hoe meer je bewust en met aandacht verbonden bent met jezelf, hoe authentieker je bent in je (persoonlijk) leiderschap.

Leiderschap begint met authenticiteit

Het gaat daarbij om congruentie: in welke mate je gedrag, je uiting, je performance, dat wat je aan de buitenkant laat zien overeenstemt met hoe het van binnen zit, je persoonlijkheid, je ‘mindset’, je denken en je voelen - ongeacht de omstandigheden.


Eerlijk zijn over je niet-authenticiteit

Leiderschap gaat over de vraag wie jij wilt zijn en welke mogelijkheid jij wilt creëren, wat jij wilt neerzetten en wilt betekenen in deze wereld, in jouw omgeving.

@helloimnik (Unsplash)

En hoe je omgaat met de dingen die je daarbij in de weg staan. Niet alleen de omstandigheden, maar om te beginnen je eigen ego-shit: je eigen verleden, je eigen dromen en illusies, je eigen pijn, je eigen angst, je eigen boosheid, je eigen drama’s, je eigen leugens, je eigen vluchtroutes en je eigen 'bullshit verhalen' (ik spreek uit eigen ervaring).

"Authenticiteit is dag in, dag uit loslaten wie je denkt te moeten zijn en accepteren wie je werkelijk bent - Brené Brown"

Onze creatieve missie is meer dan de moeite en de pijn van eerlijkheid en moed waard! Omdat het ons verbindt en laat zijn zoals we bedoeld zijn en omdat het de mensheid, de samenleving goed doet, verrijkt en verder brengt.


Betekenis

Riccardo Annandale @pavement_special (Unsplash)

Leiderschap gaat over betekenis, over jouw visie: jouw missie, waarden, kwaliteiten en jouw dienstbaarheid aan deze wereld en de mensen om je heen.

Het gaat over je verantwoordelijkheid om als mens van betekenis te zijn, om te verbinden, te groeien en te creëren en zo iets wezenlijks in deze wereld tot stand te brengen.

Creëren vanuit een nieuwe toekomst.


Coachen is fascinerend

Daarom vind ik het coachen van leiders zo enorm fascinerend en relevant. En meer nodig dan ooit. Want ik hoor de roep om nieuw, authentiek, verbindend leiderschap. En als ik leiders kan helpen hun creatieve vermogen te verbinden met hun roeping, hun diepere zelf en hun omgeving, kan ik iets wezenlijks bijdragen aan betere teams en betere organisaties en daarmee aan een mooiere samenleving.

Daarom hou ik zo van het Wezenlijke, Eerlijke Gesprek

Het Gesprek met Impact. Waarin je eerlijk bent en zichtbaar mag worden - en samen door de shit gaat - om je bestemming te ontdekken.

Daarom ga ik voor ontmoetingen die ons inspireren tot nieuwe ontdekkingen en nieuwe, creatieve, betekenisvolle initiatieven.

Op weg naar een betere, inclusieve samenleving.


Gerrit - ExecutiveAngel.nl

#leiderschap #verbinden #authentiek #integriteit

28 keer bekeken

Executive Angel Coach Advies DGA's Hilversum

  • LinkedIn Social Icon
  • Facebook
  • Twitter

©2019 door GwizzPR