Afspraak is afspraak?

Over integriteit en leiderschap


Kernwaarden

Ik herinner me dat ik een groep voortrekkers (de zogenaamde ‘leading coalition’) moest trainen in hun nieuwe kernwaarden. In het ‘publiek’ zat ook

Savvas Stavrinos - Pexels

iemand bij van het management team. Het MT had deze kernwaardes op papier gezet en wilde die delen en (laten) toetsen.

Die kernwaarden hadden in mijn beleving een wat oppervlakkige toonzetting. Ik zeg met nadruk: in mijn beleving. Zelf was ik namelijk niet bij die MT sessie aanwezig geweest en de formuleringen waren voor mijn begrip wat clichématig.


Hoe dan ook, één van die kernwaarden was: afspraak-is-afspraak. Niet echt origineel. Maar herkenbaar en duidelijk. Zou je zeggen. Want wie snapt dit niet of kan het daarmee oneens zijn?

Wie kan het daarmee oneens zijn?

Postbode

Halverwege de training realiseerde ik mij ineens dat het voor mij niet goed voelde. Ik zat hier een verhaal te verkondigen waar ik zelf niet bij betrokken en ook niet voor verantwoordelijk was. Ik was even uit het lood geslagen en in verwarring. Wat was ik aan het doen? Waarom zat ík dit uit te leggen en niet iemand van het MT? Ik voelde me een soort postbode.

Leerpuntje voor mezelf!


De bedoeling

De ‘kernwaarde’ afspraak-is-afspraak heb ik zó vaak gehoord. En begrijpelijk. Want hoe simpel kan het zijn? Net zo goed als dat we een heel procedure-handboek op de F:-schijf hebben staan. “We hebben het toch vastgelegd? Dus is het geborgd". Echt?


Het enige voordeel van een harde schijf is dat het handboek niet verstoft. Maar het is net als met de map in de kast: niemand die het gebruikt.

Afspraak-is-afspraak.

Wat bedoelen we nu eigenlijk? Waarom vinden we dit zo belangrijk?


Daar had het natuurlijk over moeten gaan: hoe werkt dat bij ons in de praktijk? en waarom vaak juist niet? Te beginnen bij het MT. En waarom hebben we daar dan last van? Hoe spreken we elkaar daar op aan? Maar vooral: wat is het onderliggende probleem, het patroon? En hoe doorbreken we dat?


Natuurlijk is er veel meer aan de hand. Zo simpel is het niet. Anders hadden we geen behoefte aan deze 'afspraak'.

Dus makkelijk gezegd, maar veel lastiger in de praktijk. Makkelijker gezegd dan gedaan.


Integer leiderschap

Afspraken moeten zich bewijzen in de praktijk, in ons dagelijks handelen, in ons gedrag. Dat gaat over integriteit: je woord zijn. En dat gaat écht ergens over. Duidelijkheid, transparantie, geen dubbele agenda. Wie zijn wij, hoe verschijnen wij in een situatie?

Als dat werkt hoef je niet zoveel meer uit te leggen. En dan laat je dat zeker niet door een ander doen. Want dan weet je het zelf. je bent het.

Dat is leiderschap. Integer leiderschap: Zeggen wat je doet en doen wat je zegt (nog zo één; wie zei dat ook alweer? Als je het je herinnert mag je reageren.).

hoe verschijnen wij in een situatie?

Herkenbaar? Wil jij een afspraak? Neem dan gerust contact op.

Want je weet: Afspraak is afspraak 😄


Gerrit ten Haaken

ExecutiveAngel.nl

06 8100 1319


#leiderschap #afspraken #integriteit #gedrag #teams #kernwaarden

28 keer bekeken

Executive Angel Coach Advies DGA's Hilversum

  • LinkedIn Social Icon
  • Facebook
  • Twitter

©2019 door GwizzPR